Je bent starter op de arbeidsmarkt of je werkt ergens waar je niet helemaal naar je zin hebt. Elke keer reis je chagrijnig terug naar huis. Zeker als je veertig uur per week werkt is dit écht niet leuk. Herken je dit? In dit artikel lees je handige tips bij het kiezen van een nieuwe baan.

Ontdek wie je bent

 

Allereerst is het goed om bij jezelf te rade te gaan wat je eigenlijk wilt en waar je goed in bent. Ga hiervoor terug in de tijd. Op welke momenten kreeg je het meeste energie? Met wat voor mensen werk je graag samen? Het is ook handig om een vragenlijst door je naasten te laten invullen met onder andere deze vragen. Zo krijg je al een aardig beeld welk werk het beste bij je aansluit.

In deze fase is het ook belangrijk om te na te denken welke vaardigheden je al beheerst. Als je bijvoorbeeld communicatief sterk bent en je in het verleden een goede verkoper bent geweest is werken in de horeca misschien iets voor jou.

Doe een beroepentest

 

Ten tweede is het aan te raden om een beroepentest in te vullen. Op internet vind je tal van websites waar je binnen enkele minuten weet welke baan het beste bij je aansluit. Kies voor meerdere beroepentesten die op bekende websites staan. Daarnaast is het aan te raden om te kiezen voor een loopbaanadviseur. Dit kost uiteraard geld, maar een loopbaanadviseur brengt je wel op het juiste spoor!

Het UWV helpt je ook op weg

 

Het UWV, een overheidsorganisatie die verzekeringen biedt voor onder andere de arbeidsmarkt, heeft een aantal overstapberoepen opgesteld. Je vindt hier voor een aantal beroepen alternatieve banen waar meer werk voor is te vinden.

Ook de gemeente helpt vaak bij het vinden van je baan. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar werk in Rotterdam? Download de 010-app! Je leest hierop de nieuwste vacatures en verdere tips bij het vinden van een baan.

Sluiten de arbeidsvoorwaarden wel bij je aan?

 

Naast dat je moet zorgen voor de nodige kennis en kunde heb je natuurlijk ook het recht op een redelijke vergoeding voor je werkzaamheden. Kijk daarom op salariswijzers wat je waarschijnlijk gaat verdienen en wat de overige secundaire voorwaarden zijn. Wellicht ben je wat eigenwijs en hecht je veel waarde aan vrijheid. In dat geval: heb je wel eens overwogen om een ondernemer te worden?

Kies een bedrijf dat past bij jouw persoonlijkheid

 

Als je er achter bent gekomen wie je bent en wat er bij je past is later verstandig om op zoek te gaan naar een bedrijf dat past bij je persoonlijkheid. Op de ‘over ons’-pagina lees je welke kernwaarden het bedrijf heeft en ontdek je dus of het aansluit bij je wie je bent. Op de vacaturepagina kom je ook al veel te weten. Worden er bijvoorbeeld veel uitjes georganiseerd? En is er een hiërarchie in de organisatie? Dit zijn allemaal punten die je mee moet nemen!

Laat iedereen weten dat je op zoek bent naar werk

 

Tot slot is het verstandig om ook op LinkedIn kenbaar te maken dat je op zoek bent naar werk. Wellicht willen je naasten, die goed weten wat bij je past, ook op zoek gaan naar je nieuwe baan. Door het aan zoveel mogelijk mensen te vertellen kunnen al deze mensen jou helpen om je nieuwe baan te vinden.