Je herkent het misschien wel: je bent op het kantoor met iemand in een verhit gesprek, of er gebeurt iets anders waardoor andere medewerkers het nodig vinden om bij jouw kantoor naar binnen te gluren terwijl ze langslopen. Je kunt die glazen wand vervangen door een dichte muur, maar dan zit je ook zo opgesloten. Je wilt, op de momenten dat het nodig is, wat privacy in je werk- of vergaderruimte. Je ziet het wel eens in films voorbij komen op van die high-tech kantoren: een glazen wand die met één druk op de knop, sneller dan jij met je ogen kunt knipperen, wordt omgetoverd tot een wand waar je totaal niet meer door heen kunt kijken. Je hebt het zelf nog nooit gezien en je ziet het in een film, dus je denkt eigenlijk dat het nog niet echt bestaat. Maar niets is minder waar.

Maak maar eens kennis met switchfilm, oftewel switchfolie. Switch folie is een zelfklevende glasfolie. Een high-tech variant van simpel privacyfolie dat je op een raam plakt en pas weer doorheen kunt kijken zodra je het er handmatig aftrekt. Bij switch folie hoeft dat dus niet. De naam zegt het eigenlijk al met het woord ‘switch’. Je kunt ‘wisselen’ tussen transparant en mat.

Hoe werkt het?

Je vraagt je misschien af hoe het mogelijk is om een dun laagje zelfklevend folie op deze manier doorzichtig te maken. Daar is een antwoord op: het folie is van zichzelf mat en kan via laagspanning transparant worden. De matte kleur komt van een speciale film van het folie die vloeibare kristallen bevat. Deze kristallen geven de mat-witte kleur af. Deze kirstallen zijn, voor jouw beeldvorming, niet ‘geordend’. Dat is ook de reden dat je er niet doorheen kunt kijken. Door een zeer lage stroomstoot door het folie te sturen, ordenen de vloeibare kristallen zich en wordt deze privacyfolie direct transparant.

Er is ook nagedacht over het licht dat het folie in de matte stand doorlaat om er voor te zorgen dat je in de privacy-stand niet ineens het licht hoeft aan te zetten omdat het te donker is. Het folie laat namelijk voldoende (dag)licht door wat als resultaat een prettige werkomgeving oplevert.

Daarnaast kan het folie op ieder transparant glasoppervlak worden toegepast waarvoor verder ook geen bouwkundige voorzieningen nodig zijn aan bijvoorbeeld de kozijnen. De elektra die er wél bij komt kijken wordt vakkundig aan de randen van het oppervlak verwerkt zodat het niet, of nauwelijks, zichtbaar, én veilig is.

Extra functies

Naast dat het folie je privacy biedt, zijn er nog meer handige functies beschikbaar. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om zo’n glaswand in privacymodus te gebruiken om daarop dingen als afbeeldingen of prestaties te projecteren. Daarnaast draagt de dikte van het folie ook bij aan de veiligheid en werkt het inbraakvertragend. Je kunt je wel voorstellen dat na het breken van een ruit, als dat al lukt, een extra laag dikke folie het allemaal niet veel gemakkelijker maakt om bijvoorbeeld ergens binnen te komen.

Bron: Korteland Reclame