Steeds vaker moeten we op zoek gaan naar een baan die verder van ons woongebied af ligt. Zeker als je in een klein dorp woont, ben je al snel genoodzaakt om enkele kilometers of verder te reizen voor jouw werk. Echter komt hier wel veel reistijd bij kijken, die je wellicht anders in kunt delen. En wat voor invloed kan dit hebben op jouw productiviteit of werkdagen? Onderstaande informatie helpt jou verder, zodat je voor jezelf kunt bepalen of je deze tijd aan het reizen wilt spenderen.

Langere reistijden trotseren voor je werk

Ver weg wonen van jouw werk zorgt ervoor dat je een langere reistijd hebt. Het is dan belangrijk dat je veel voldoening haalt uit jouw werk, omdat de reistijd soms slopend kan zijn. Denk aan de files die je moet trotseren en dat je soms wel een uur moet rijden, ook al staat er geen file! De vroege ochtenden en vaak laat thuis zijn van het werk kunnen ertoe leiden dat je veel minder slaap krijgt, wat ook weer zijn uitwerkingen heeft op jouw productiviteit. Voldoende slaap heb je immers nodig om je op jouw werkzaamheden te kunnen concentreren en alles naar behoren uit te kunnen voeren.

Werkzaamheden niet eenvoudig te combineren

Ook met de trein reizen is vaak geen optie. De treinen sluiten vaak slecht op elkaar aan en de vertragingen kunnen soms snel oplopen. Niet alleen kom je dus te laat dankzij files op de snelwegen, ook met de trein heb je vaak extra reistijd en kun je pas later beginnen met de werkzaamheden. Zeker als je per dag nieuwe opdrachten krijgt, is het lastig om de treinreis te combineren met jouw werkzaamheden. Je kunt in dit geval ook niet werken vanuit de trein. Over de slechte wifi verbinding maar niet te spreken, waardoor je niet bij je mail kan of de research kunt doen die nodig is voor jouw werk.

Emotioneel kan het veel teweeg brengen

Ver weg wonen van jouw werk kan ook nog effect hebben op jouw gezondheid. Eerder hadden we het al over de hoeveelheid slaap die je krijgt als je verder moet reizen. Hoe minder je slaapt, hoe minder uitgerust je bent. Dit heeft niet alleen gevolgen voor jouw lichamelijke gesteldheid, maar kan ook voor emotionele problemen zorgen. Je raakt sneller gestrest, doordat je werk steeds meer opstapelt en het einde niet meer in zicht lijkt te komen. Dit kan leiden tot vaker ziekmelden en hierdoor neem je automatisch meer verlofdagen op. Je zult daarom goed voor jezelf moeten bepalen of werk in de buurt geen betere oplossing is.

Verlofdagen bijhouden als werkgever

Als een werkgever met meerdere werknemers kan het ingewikkeld worden wanneer je personeelsleden te pas en te onpas hun verlofdagen doorgeven. Vaak worden verlofdagen tussen neus en lippen doorgegeven en hierdoor kan je snel het overzicht verliezen. Een geautomatiseerd systeem kan hier rust in brengen. Denk hierbij aan een registratie tool die netjes voor je bijhoudt wie er wanneer verlof heeft. Een handige tool die hierbij uitkomst kan bieden is er zo’n eentje als Haaer.