Zit jij erover na te denken om je bedrijf te verkopen? Een bedrijfsovername gaat niet alleen maar over de daadwerkelijke verkoop van je bedrijf en het binnenharken van het geld. Het gaat om meer dan dat. Je geeft het stokje over aan de volgende ondernemer. Maar hoe bereid je je daarop voor? Met een bedrijfsovername adviseur! Wij leggen je meer uit over de rol van een bedrijfsovername adviseur tijdens het verkoopproces van jouw onderneming.

Voorbereiden, voorbereiden en voorbereiden

Volgens topcoach en bedrijfsovername adviseur Eelco Smit draait een bedrijfsovername niet over de geldsom, maar om de voorbereiding. Volgens hem moet je al maanden van tevoren beginnen met het voorbereiden. Hoe wil je dat je personeel terecht komt? En wat gaat er met je belangrijkste partners of leveranciers gebeuren? Zorg dat niet alleen het personeel op de hoogte is van de toekomstige overname, maar zorg ook dat je partners weet hebben van de toekomstige plannen.

Wie zijn emoties het langst onder controle houdt, wint

Het verkopen van een bedrijf is een rollercoaster. Jij hebt er jarenlang, dag in, dag uit, moeite, tijd en geld in gestoken. Om van een 60-urige werkweek naar een 0-urige werkweek te gaan, is nogal een klap. Hoe gaat mijn opvolger het aanpakken? Krijg ik er wel het juiste bedrag voor? Moet ik akkoord gaan met een te laag bedrag? Een bedrijfsovername adviseur zorgt ervoor dat jij met een sterke houding het gesprek ingaat, zodat de emoties niet de overhand krijgen. Want zodra dat gebeurt, heb je verloren. “Wie zijn emoties het langst onder controle houdt, wint de overname”.

Wat is je plan voor na de overname?

Het fijne aan een bedrijfsovername adviseur is dat hij of zij zich niet alleen bezighoudt met de voorbereiding en de daadwerkelijke overname. Een adviseur praat ook met jou over je vervolgstappen. Stel doelen voor jezelf, zodat je straks niet in een gapend gat valt. Je bent je identiteit en status kwijt zodra je ondernemer-af bent. Ga een verre reis maken, zet een nieuwe onderneming op, ga vrijwilligerswerk doen of knap je huis op. Doelen zorgen ervoor dat je weer voldoening krijgt en geluk kan blijven ervaren. Lees hier meer over een bedrijfsovername en hoe je je daar goed op kan voorbereiden.